tiistai 7. helmikuuta 2012

Haihdutus

Eli haihdutus on erotusmenetelmä, jossa haihtuva aine poistetaan haihtumattomasta pelkästään lämpöä tai paineenalennusta käyttämällä. Aineet erottava ominaisuus on siis haihtuvuus. Haihdutus voi vaatia erillistä lämmitystä. Haihdutettava seos voi olla niin homogeeninen kuin heterogeeninenkin; esimerkiksi merisuola valmistetaan homogeenisesta seoksesta eli merivedestä haihduttamalla, sispsit taas heterogeenisesta seoksesta eli märästä perunajauhomassasta


Haihdutus ei ole sama prosessi kuin tislaus, jossa pyritään erottamaan kaksi haihtuvaa ainetta toisistaan niiden höyrynpaineen mukaan. Tämän takia tislauksessa lämpötila on säädettävä lämpötila tarkkaan, jottei tuotteesta tulisi liian laimeaa. Haihdutuksessa lämpötilaa ei lähtökohtaisesti tarvitse tarkalleen säätää, kun kaikki haihdutettava aine kuitenkin halutaan pois. Tietenkin on varottava ylikuumentamasta haihdutusjäämää.

Työn tarkoituksena on tarkkailla, miten paine vaikuttaa veden kiehumispisteeseen

Tässä kuvassa on pyöröhaihdutin, pyörökolvi jossahioksellinen yhde lämpömittarille, alipainemittari ja ejektori.


Taulukko 1.
Veden määrä haihdutuksessa (ml)Haiduttimen paine (mbar)Haihduttimen kierrosluku (1/min)Vesihauteen lämpötila(Î C) kun vesi haihduttimessa kiehuuvallitseva työskelyt. ilmanpaine (mbar)
n.500-100050030o C746,5
n.500-1000100039o C746,5
n.500-1000200053o C746,5
n.500-1000300059o C746,5
n.500-1000400068o C746,5
n.500-1000500072o C746,5
n.500-1000600077o C746,5
n.500-1000700080o C746,5
n.500-1000800085o C746,5
n.500-1000900088o C746,5
n.500-10001000090o C746,5

Taulukko veden kiehumispisteestä

Kuvaaja omasta kiehumispisteetä


Kuvaaja todellisesta kiehumispisteestä
Tarkemman työselostuksen löydät täältä.

2 kommenttia:

  1. Mikä oli ilmanpaine työsi aikana? Lähinnä kuinka selität eron työsi ja todellisen veden kiehumispistekäyrän välillä?

    VastaaPoista
  2. Missä yksikössä on tuo vallitseva työskentelypaine? Ei ainakaan KPa:eissa.

    VastaaPoista