maanantai 25. helmikuuta 2013

Sellun keitto

Työn tarkoituksena on valmistaa kemiallista massaa eli keittää valkolipeässä haketta niin, että siitä irtoaa kuituja sitova ligniini ja hake hajoaa kuiduiksi.

Ensimmäisenä tarkistimme että keittimessä on normaaliilmanpaine. Tämän jälkeen irrotimme keittimen kannen ja laitoimme sen sisällä oleva suppilo melkein täyteen haketta.

Laitoimme suppilon keittimeen ja lisäsimme sinne 2,7 litraa valkolipeää ja sen jälkeen vettä niin paljon, että hakkeet peittyivät. Laitoimme keittimen kannen paikoilleen ja boksiveden päälle ja aloimme nostamaan lämpötilaa ensin täydellä teholla 70 celsiusasteeseen ja sen jälkeen 60 asteen tuntinopeudella 170 asteeseen ja keitimme siinä lämpätilassa 2h 45 min.


 Kun keitto on saatettu päätökseen laskimme lämpätilaa ja avasimme kaasaus venttiiliä varovasti (10% kerrallan) niin, että keittimen paine laski mutta ei liian nopeasti. Valutimme mustalipeät jäteastiaan ja otimme valmiin sellun pois keittimestä ja pesimme sen huolellisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti