maanantai 17. joulukuuta 2012

Perunan tärkkelyspitoisuuden määrittäminen


Afra perunan tärkkelyspitoisuudeksi kerrotaan 18,9 %. Tehtävänäni oli laskea perunan tärkkelyspitoisuus.

Ensimmäisenä punnitsin perunat
 
 

Raastoin perunat astiaan ja lisäsin 2 litraa vettä. Sekottelin perunaraastetta niin, että tärkkelys irtoaisi perunasta.
 
 
Asetin harson siivilän päälle ja siivilän ämpärin päälle ja kaadoin soosin sen läpi että vesi ja tärkkelys meni sen läpi sankoon.
 
Annoin tärkkelyksen laskeutua ämpärin pohjaan jonka jälkeen imin veden pois ja kaavin tärkkelyksen dekkaan jonka olin ensin punninnut tyhjänä.
 
Kuivasin tärkkelyksestä viimeisenkin kosteuden lämpökaapissa ja punnitsin sen.
 
 
Perunaa minulla oli 392 g ja tärkkelystä siitä sain 38,3 g eli tärkkelyspitoisuus oli n. 9,8%
Näin alhainen tärkkelyspitoisuus saattoi johtua siitä että, en antanut tärkkelyksen vajota pohjaan riittävän kauan.
 
Tarkempi työselostus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti